Domov design The World Photography Organisation: Celkoví víťazi 2021

The World Photography Organisation: Celkoví víťazi 2021

983
0

Svetová fotografická organizácia predstavila celkových víťazov prestížnej súťaže Sony World Photography Awards 2021.

Titul fotograf roku, s ním spojenú peňažnú cenu 25 000 $ a sadu digitálnej fototechniky Sony získava dokumentarista Craig Easton (Veľká Británia) za sériu fotografií s názvom Bank Top. Ďalej boli vyhlásení víťazi desiatich kategórií spoločne s menami fotografov, ktorí sa umiestnili na 2. a 3. mieste v profesionálnej súťaži a celkoví víťazi otvorenej a študentskej súťaže a súťaže pre mladých fotografov.

Víťazi sú zároveň prezentovaní vo videu zo slávnostného oznámenia, ktorým sprevádza generálny riaditeľ Svetovej fotografickej organizácie Scott Gray a televízna a rozhlasová moderátorka a autorka Konnie Huq:

Bola tiež predstavená virtuálna výstava víťazných prác a diel finalistov, A Year in Photos from the Sony World Photography Awards 2021, dokumentárna snímka vytvorená špeciálne k výstave, ktorou nás prevedie historička umenia Jacky Kleinová a zabávač Nish Kumar. Zároveň je volne prístupná digitálna verzia ročenky Sony World Photography 2021. To všetko je možné zhliadnúť či stiahnuť si na stránkach worldphoto.org/announcement-2021

ČESKÁ REPUBLIKA

Víťazom kategórie Architektura & design profesionálnej súťaže sa stal Tomáš Vocelka so sériou snímok Eternal Hunting Grounds.

Portrét Tomáša Vocelky © Vojtěch Vlk

Séria zachytáva krematórium pre domácich mazlíčkov v Stredočeskom Drnove poblíž Slaného. Bývalý vojenský komplex bol prebudovaný kamarátmi, Martinom Chlumom a Michalom Šebom, ktorí si týmto zrealizovali svoj sen o stavbe miesta posledného odpočinku pre domácich mazlíčkov.

Fotografii sa Tomáš Vocelka učil najprv od otca a potom od československého fotodokumentaristu Gustava Aulehly. Kariéru fotožurnalistu odštartoval v roku 1990, o desať rokov neskôr však úplne zmenil smer. Postupne sa vypracoval na pozíciu redaktora titulnej strany MF DNES a potom na post zástupcu šéfredaktora. V roku 2016, v svojich 50 rokoch, sa rozhodol, že sa vráti k profesionálnej fotografii. Podaril sa mu comeback, zvíťazil napríklad v kategórii Proměny Prahy súťaže Czech Press Photo, o rok neskôr bol druhý v kategórii Reportáž. Získal ročný tvorčí fotografický grant od Hlavného mesta Prahy a má za sebou výstavy v prestížnych českých fotografických galériách. Je dvojnásobným finalistom medzinárodnej súťaže Travel Photographer of the Year a jeho snímky boly publikované napríklad na obálke španielskeho National Geographic Viajes.

Tomáš Vocelka: Eternal Hunting Grounds

Tomáš Vocelka je historicky prvý český fotograf, ktorý vyhral niektorú z kategórií v profesionálnej časti súťaže Sony World Photography Awards, k svojej výhre uviedol: „Víťazstvo v tak renomovanej súťaži, akou je Sony World Photography Awards, považujem za ohromný úspech. Splnil sa mi tým sen a mám z toho nozaj veľkú radosť, pretože tejto súťaže sa zúčastňujú tí nejlepší fotografi z celého sveta, a to nielen fotožurnalisti, ale aj tí, ktorí fotia iné žánre.“

VÍŤAZI KATEGÓRIÍ PROFESIONÁLNEJ SÚŤAŽE

Víťazi kategórií profesionálnej súťaže boli vyberaní porotou zloženou z odborníkov. Ocenenia získali za výnimočný súbor 5 až 10 fotografií, ktorých témy sa pohybovali od príbehov regionálneho významu po otázky globálneho rozmeru, od tichých okamžikov nezdolnosti po brilantnú kreativitu a hravosť. Všetci víťazi jednotlivých kategórií získavajú digitálnu fototechniku od Sony. Tohtoročnými víťazmi sa stávajú:

ARCHITECTURE & DESIGN (ARCHITEKTÚRA & DESIGN)

VÍŤAZ: Tomáš Vocelka (Česká republika) za sériu fotografií Eternal Hunting Grounds

CREATIVE (KREATÍVNE)

VÍŤAZ: Mark Hamilton Gruchy (Veľká Británia) za sériu fotografií The Moon Revisited

DOCUMENTARY PROJECTS (DOKUMENTÁRNE PROJEKTY)

VÍŤAZ: Vito Fusco (Taliansko) za sériu fotografií The Killing Daisy

ENVIRONMENT (ŽIVOTNÉ PROSTREDIE)

VÍŤAZ: Simone Tramonte (Taliansko) za sériu fotografií Net-zero Transition

LANDSCAPE (KRAJINA)

VÍŤAZ: Majid Hojjati (Íránska islamská republika); za sériu fotografií Silent Neighborhoods

PORTFOLIO

VÍŤAZ: Laura Pannack (Veľká Británia) za prácu Portfolio Overview

PORTRAITURE (PORTRÉT)

VÍŤAZ: Craig Easton (Veľká Británia) za sériu fotografií Bank Top

SPORT (ŠPORT)

VÍŤAZ: Anas Alkharboutli (Sýrska arabská republika) za sériu fotografií Sport and Fun Instead of War and Fear

STILL LIFE (ZÁTIŠIE)

VÍŤAZ: Peter Eleveld (Holandsko) za sériu fotografií Still Life Composition, Shot on Wet Plate

WILDLIFE & NATURE (DIVOKÉ ZVIERATÁ & PRÍRODA)

VÍŤAZ: Luis Tato (Španielsko) za sériu fotografií Locust Invasion in East Africa

Podrobné informácie o tohtročných víťazných projektoch a pracach, ktoré sa dostaly do finále, nájdete v galérii víťazov.