Domov design Trnavské dni dizajnu 2021

Trnavské dni dizajnu 2021

1488
0

Už po tretíkrát sa na Nádvorí a v prípade nepriaznivého počasia vo vnútorných priestoroch kultúrneho centra Malý Berlín v Trnave budú konať Trnavské dni dizajnu.

Od 16. do 19. júna 2021 si môžete užiť príjemný deň pod platanmi, vytvoriť si jedinečné doplnky na workshopoch, vypočuť zaujímavé diskusie a podporiť ekologický a slovenský dizajn. Podujatie sa koná v rámci Roku slovenského dizajnu 2021.

  • Trnavské dni dizajnu 2021
  • Termín: 16. 6. – 19. 6. 2021
  • Miesto: Nádvorie / Malý Berlín, Štefánikova 4, Trnava
  • Vstupné: zdarma

PROGRAM

V prípade nepriaznivého počasia sa sobotný program presúva do vnútorných priestorov kultúrneho centra Malý Berlín.

16. 6. – STREDA

19.00 – online beseda – zdarma
Ako nám Nový európsky Bauhaus pomôže zmeniť život?
Nový európsky Bauhaus spustila predsedníčka Európskej komisie Ursula Von der Leyen. Viac o tejto iniciatíve porozpráva Mária Beňačková Rišková, členka okrúhleho stola predsedníčky Európskej komisie pre Nový európsky Bauhaus a ambasádorka iniciatívy na Slovensku.

17. 6. – ŠTVRTOK

19.00 – Malý Berlín – zdarma
Dizajn made in Trnava
– diskusia
Nielen v hlavnom meste nájdete vynikajúce kreatívne štúdiá, v ktorých vzniká kvalitný grafický či produktový dizajn. O tom ako sa rozvíja kreatívny priemysel v našom meste, porozprávajú Juraj Demovič z Pergamenu a Ján Baláž z Cube to Cube.

18. 6. – PIATOK

19.00 – Malý Berlín – 3 €
PechaKucha Night Trnava vol. 33
20 obrázkov a na každý len 20 sekúd. Stručne a pútavo o tvorbe maldých i overených autorov z prostredia vizuálnych umení a dizajnu v priestoroch Malého Berlína.

19. 6. – SOBOTA

10.00 – 18.00 – Nádvorie – zdarma
Malý dizajnový trh

10.30 – Nádvorie – 6 €
Ako vzniká modrotlač? #1
– workshop pre deti od 7 rokov a dospelých
Zažite proces výroby modrotlače s Petrom Trnkom – od krátkeho vstupu do histórie, cez potláčanie formami až po farbenie v indigu.

11.30 – Nádvorie – 3 €
Nauč sa do lina ryť
– workshop pre deti od 12 rokov a dospelých
Vytvorte si originálnu linorytovú tlač bez použitia tlačiarenskeho lisu. Technikou vás prevedie ilustrátorka a grafička Hedviga Gutierrez. Všetky pomôcky sú súčasťou workshopu.

14.00 – Nádvorie – 5 €
Vytvor si svojho 2D Kompanka
– workshop pre deti od 10 rokov a dospelých
Dotknite sa tvorby slovenského maliara a sochára – Vladimíra Kompánka. Zažite dotyk s maliarskym ale aj sochárskym umením v jednom pod vedením Niny A. Šoškovej z projektu suvenir _ contemporary art & craft. Všetky pomôcky sú súčasťou workshopu.

14.30 – Nádvorie – 6 €
Ako vzniká modrotlač? #2

14.30 – Nádvorie – zdarma
30 rokov Slovenského centra dizajnu
Slovenské centrum dizajnu oslavuje 30 rokov od svojho založenia. O tom čo je jeho úlohou, s akými problémami zápasí a aké má ambície do budúcna porozpráva súčasný riaditeľ Maroš Schmidt.

16.00 – Nádvorie – zdarma
Try it! Workshop šitia nákupných vrecúšok
– workshop pre dospelých (teoretická časť prebehne v angličtine)
Ušite si nákupné vrecúška na zeleninu a ovocie, ručne alebo s využitím šijacieho stroja a zistite viac o projekte Knižnice vecí. Súčasťou workshopu bude aj teoretická časť spolu s diskusiou o udržateľnej a rýchlej móde. Čakať vás budú predpripravené balíčky, priniesť si môžete aj vlastné látky.

16.00 – Nádvorie – zdarma
Slovenský folklór v súčasnom dizajne
– diskusia
Folklór je neodmysliteľnú súčasťou našej kultúrnej tradície. O tom čo vedie mladých dizajnérov k tomu, aby pracovali s tradičnými symbolmi porozpráva Miška Bednárová zo značky PUOJD, návrhárka šperkov Petra Tóth a dizajnér Tomáš Kompaník zo značky AHA.

Podujatie organizujú Zdravé mesto Trnava, Publikum.sk a kultúrne centrum Malý Berlín.
Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Mesto Trnava.
Za podporu ďakujeme aj mediálnym partnerom: trnava-live.sk, trnavskyhlas.sk, Trnavsko a Trnavské rádio.