Domov Prax Ako na... Úspešný príbeh: spoločenská hra v iks dejstvách

Úspešný príbeh: spoločenská hra v iks dejstvách

1329
0

Spojenie skvelého nápadu, skvelých ľudí a skvelých materiálov – taký je príbeh Spoločenskej hry v iks dejstvách, ktorý ocenila aj prezidentka SR p. Zuzana Čaputová.

Nápad:

Skupina divadelníkov z Divadla iks hrala spoločenskú hru v roku 2020 pri príležitosti 100. výročia založenia SND. Keďže sú však divadlá pre pandémiu už dlhšie zatvorené, prišiel zakladateľ Divadla iks Maximilián Alexander Sobek s nápadom vytvoriť Spoločenskú hru akostolovú a priniesť tak divadlo do divákovej obývačky.

Divadlo Iks

Spoločenská hra v iks dejstvách má tri herné verzie, pomocou ktorých nahliadnete do všetkých zákutí divadla. Vedomostná verzia obsahuje 400 kartičiek – 200 fotografií a 200 ostatných kariet s 1200 otázkami s tromi možnosťami odpovede rozdelených do šiestich kategórií – divadelné hry, dejiny, tvorcovia a tvorkyne, herečky a herci, fotografie a pojmy. V troch kolách si preveríte svoje vedomosti vo všetkých oblastiach slovenského divadla. V párty verzii, prejdete formou rôznych hravých úloh celým skúšobným procesom divadelnej inscenácie. Od výberu textu cez prvú čítačku, návrh scény a kostýmov, hereckú skúšku, ale aj cez získavanie financií až k premiére. V časovej priamke zoradíte divadelné udalosti na základe fotografií

 

Ľudia:

Koncept: Maximilián Alexander Sobek

–       divadelný režisér,

Otázky: Martina Mašlárová a Miro Dacho

–       divadelná teoretička a kritička  a pedagóg Divadelnej fakulty VŠMU, autor divadelných hier a je interný dramaturg SKD v Martine

Dizajn: Lucia Gamanová a Oleksandra Bakushina

–       ilustrátorky absolventky VŠV, vystavovali na popredných európskych výstavách

Jazyková korektúra: Ingrida Ivančová a Katarína Rábeková
Odborné konzultácie: Karol Mišovic
Fotografie: Kvet Nguyen

Projekt podporili

Materiály:

Crush Kiwi

Každý dizajnový detail a prvok je premyslený, od ilustrácie po ekologické materiály. Rozloženie hry je navrhnuté tak, aby pripomínalo divadelné opony, zatiaľ čo žetóny sú ako šatníkové papiere a herné figúry sú znázornené vo forme sedadiel. Počas celého procesu navrhovania sa zabránilo použitiu plastov a uprednostňovali sa ekologické materiály. Postavičky sú vyrobené z kovu, obal z recyklovaného kartónového papiera Crush Kiwi 350 g / m2, ktorý výhradne distribuuje spoločnosť Europapier Slovensko. Ide o netradičný, ekologický papier s oku lahodiacim dizajnom, ktorý vyzdvihne na vyššiu úroveň čokoľvek, na čo sa použije. V oblasti kreatívneho papierového dizajnu a tvorivého prístupu k obalom sa pomaly stáva nenahraditeľnou komoditou. „Crush Kiwi bolo vybrané kvôli haptickým vlastnostiam – veľmi príjemné na dotyk, skutočne pekná štruktúra a je tiež ekologické. Takže všetko v jednom. Krabica je vyrobená z dreva. Hracie karty a aj obal sú ofsetovo potlačené a aktuálna stolová hra je potlačená sieťotlačou.

V čom je Crush iný a prečo je výnimočný?

Osobitosť papiera z talianskej firmy FAVINI spočíva predovšetkým v spôsobe výroby, do ktorej vstupujú vedľajšie produkty spracovania citrusových plodov a orechov (ale tiež kávových zŕn, olív alebo kukurice) a tie nahrádzajú až 15 % drevnej buničiny (celulózy). Tento významný ekologický základ však ešte dopĺňa 30 % recyklovaných vlákien FSC. Aj samotný proces výroby je ekologicky jedinečný – využíva 100 % zelenú energiu z vodných elektrární. Pri výrobe papiera CRUSH vzniká o 20 % menej uhlíkových splodín ako pri bežnom výrobnom procese.

Bodka na záver:

Tohto vtipného a dobrého nápadu si všimla aj prezidentka SR p.Zuzana Čaputová a ocenila autorov osobným listom.

Divadlo Iks

Máte aj Vy svoj úspešný príbeh? Napíšte nám na ondrej@focuspro.sk, radi o ňom povieme ostatným!

Pripravené zo zdrojov Divadla Iks, Europapier Slovensko, Tlačiarne Bardejov, Martinus.