Domov Témy Novinky a aktuality EIZO: Ultra širokoúhly monitor EV3895

EIZO: Ultra širokoúhly monitor EV3895

1586
0

Trojnásobné rozlíšenie a takmer nekonečná plocha ultra širokoúhleho zakriveného monitora s uhlopriečkou 37,5 palca.

Japonský výrobca monitorov EIZO predstavil špičkový širokoúhly monitor EV3895. Je to monitor s uhlopriečkou 37,5 palca (95,3 cm) a pomerom strán 24:10. Rozlíšenie je ohromujúcich 3840×1600 pixelov (111 ppi) čím monitor takmer trojnásobne prekonáva monitory full HD. Obrazovka má kontrast 1000:1, jas 300 cd/m² a pozorovací uhol 178°.

Na takto veľkorysej pracovnej ploche uvidíte všetko potrebné na prvý pohľad – napríklad obraz až z troch počítačov naraz. Obrovská obrazovka ponúka ľahké rozmiestnenie okien viacerých aplikácií naraz, takže ďalšie monitory nebudete potrebovať. K pohodlnému sledovaniu obrazu prispieva zakrivený design. Smerom k okrajom obrazovky sa vzdialenosť od očí užívateľa zväčšuje. Ak sedíme blízko u monitora, je tento jav výraznejší. Vďaka zaobleniu sú krajné oblasti obrazovky viditeľné lepšie než u rovných monitorov. Matný povrch má antireflexnú úpravu a výrazne potláča odlesky, takže monitor účinne predchádza oslňovaniu užívateľa a nadmernému namáhaniu jeho zraku. Únava očí sa znižuje a užívateľ môže pred monitorom sedieť úplne uvoľnene bez potreby vyhýbať sa optickým odrazom.

Rámik monitora – voliteľne biely, alebo čierny – je na troch okrajoch široký iba 1 mm. Monitor tak získal mimoriadne pútavý a kompaktný vzhľad a vďaka útlemu stabilnému stojanu zaberie aj napriek značnej uhlopriečke len málo miesta na stole. K dokonalosti prispievajú aj káble, ktoré majú buď čiernu, alebo bielu farbu – podľa zvolenej kombinácie.

Tento model ponúka mnohé rozhrania ako aj dokovaciu funkciu pre tablety a notebooky cez USB-C 3.1. s prenosom signálov DisplayPort.

Nechýba rozhranie LAN a napájanie výkonom až 85 W, vďaka ktorému nepotrebujete žiadny ďalší napájací zdroj pre príslušenstvo, alebo spomínaný notebook. LAN sprostredkuje notebooku, alebo počítaču prístup do siete cez jediný kábel USB-C, ktorý zabezpečí stabilný dátový prenos potrebný napríklad pri videokonferenciách. K dispozícii sú tieto rozhrania: signálové vstupy USB-C (DisplayPort Alt Mode), DisplayPort, 2 × HDMI, RJ45 (LAN) a ďalej tri konektory USB pre upstream (1 × USB-C a 2 × USB-B) a štyri bočné konektory USB-A pre downstream. Ovládacie prvky na prednej strane monitora sú elektrostatické a  nahrádzajú mechanické tlačidlá. To zaručuje ľahké ovládanie a eleganciu. Všetky sa spolu s reproduktormi nachádzajú v rámiku a smerujú vpred k užívateľovi.

Široká ponuka rozhraní prináša aj veľké množstvo káblov. Za monitorom ale žiadna spleť káblov nevznikne, pretože tento model je vybavený káblovým kanálom a odnímateľným zadným krytom. Tieto doplnky zaisťujú príjemne úhľadnú zadnú stranu prístroja.

Prepínač klávesnice, myši a videosignálu to je viac počítačov na jedno vstupné zariadenie. Striedavé ovládanie viacerých počítačov je jednoduché. Tri upstreamové rozhrania USB monitora EV3895-BK sú pripojené k vstavanému prepínaču klávesnice, myši a videosignálu (KVM switch), takže monitor sa dá použiť ako prepínač vstupných zariadení. Napríklad na domácom pracovisku môžete k monitoru súčasne pripojiť súkromný aj firemný počítač, klávesnicu a myš a všetko potom používať naraz. Vaša práca potom bude plynulá a navyše  získate usporiadanejší pracovný priestor. S monitorom prichádza aj množstvo softwaru na ovládanie, nastavenie a riadenie.

Môžete sledovať tri počítače naraz s prepínaním obrazu a signálu USB, vyberať z prednastavených usporiadaní režimu Picture-by-Picture a úplne poľahky si tak zobraziť okná v požadovaných veľkostiach. Možnosti nastavení zahŕňajú napríklad farebnosť, voľby úspory energie a ergonomické funkcie ako zníženie podielu modrej farby (cirkadiánne stmievanie). Vo viac obrazovkových zostavách môže software Screen InStyle nastaviť všetky pripojené monitory naraz.

Súčasťou výbavy sú funkcie Auto-EcoView, EcoView-Index a EcoView-Optimizer pre najvyššiu úsporu energie a optimálnu ergonómiu.

A hoci v pohotovostnom režime Stand-by dosahuje spotreba nanajvýš 0,5 W, je monitor vybavený aj zabudovaným mechanickým sieťovým vypínačom. To je veľmi praktické a hospodárne: po vypnutí samozrejme nespotrebúva vôbec žiadnu elektrinu.

Na doplnenie je potrebné spomenúť, že všetky monitory EV3895 vyrába EIZO vo vlastných továrňach, kde uplatňuje environmentálny management podľa ISO 14001. Opatrenia siahajú od obmedzovania odpadu, odpadných vôd a emisií cez znižovanie surovinovej a energetickej náročnosti až po posilovanie environmentálneho povedomia zamestnancov. Zhodnotenie týchto opatrení je podstatnou súčasťou každoročne zverejňovanej správy o sociálnej zodpovednosti. 

Tento vrcholný model monitora bude so štandartnou päť ročnou zárukou v ponuke firmy EIZO od decembra 2020.