Domov Prax HR CV na mieru: 3 kroky k novej práci

CV na mieru: 3 kroky k novej práci

2041
0

Tlačiar, grafik, redaktor, produkčný – hľadáte nové zamestnanie v polygrafii? Či naopak hľadáte vhodného nového zamestnanca? Tu je pokračovanie nášho seriálu , ako postupovať.

2. krok: Ako pripraviť motivačný list

Keď reagujete na pracovný inzerát, často medzi požiadavkami zamestnávateľa nájdete motivačný list. O čom v ňom písať? Aký má mať formát? Čo je jeho cieľom?

Praktické zhrnutie nám poskytla Soňa KaravasilevaCV na mieru.

Na čo je zamestnávateľovi váš motivačný list

Na internete sú dostupné desiatky šablón motivačných listov. Na zahraničných weboch sú k dispozícii dokonca šablóny, ktoré vám ho vygenerujú na pár klikov. Otázne je, nakoľko sú pre potenciálneho zamestnávateľa hodnotné všeobecné informácie a zaužívané frázy, z ktorých sa nič konkrétnejšie nedozvie.

Rovnako ako pri príprave životopisu odporúčame písať motivačný list priamo na pozíciu, o ktorú sa uchádzate. Po prečítaní oboch dokumentov má mať zamestnávateľ konkrétnejšiu predstavu o vašom prístupe k práci, v čom vynikáte a viete byť prínosom.

Obsah a formát

O čom v motivačnom liste písať? Pre ľahšiu orientáciu si celý text rozdeľte do troch častí.

Ukážka formálnych náležitostí motivačného listu
  • Úvod: V 2 – 3 vetách napíšte, prečo chcete v danej spoločnosti pracovať.
  • Jadro: Najdôležitejšia a zároveň najdlhšia časť. Pri tvorbe obsahu vychádzajte z pracovných skúseností popisovaných v životopise. Venujte sa bližšiemu rozpísaniu činností, ktoré budú podľa vášho názoru pre zamestnávateľa zaujímavé. Popíšte napríklad konkrétnu situáciu, ktorú ste museli riešiť (ako ste postupovali a aký bol výsledok). Tiež môžete popísať svoje postavenie v kolektíve z pohľadu medziľudských vzťahov.
  • Záver: V 3 – 4 vetách zhrňte svoje skúsenosti a plusy v súvislosti s pozíciou, na ktorú aplikujete. Poslednou vetou dajte zamestnávateľovi najavo, že sa mu radi predstavíte na pracovnom pohovore.

Posielanie zamestnávateľovi

Motivačný list (rovnako ako životopis), posielajte v .pdf formáte. Súbor pomenujte svojím menom a priezviskom. Pre čo najlepší dojem, dbajte na vizuálnu podobnosť oboch dokumentov.

Zapojte sa a máte šancu získať služby CV na mieru ako darček úplne zdarma:



    V tretej časti, ktorá nás ešte čaká si povieme viac o príprave na prijímací pohovor.