Domov design The World Photography Organisation: prví víťazi

The World Photography Organisation: prví víťazi

1066
0

Svetová fotografická organizácia (The World Photography Organisation) s potešením predstavuje tohtoročných víťazov kategórií a užší výber otvorenej súťaže Sony World Photography Awards 2021, ktorá oceňuje najlepšie jednotlivé snímky roka 2020.

Do užšieho výberu súťaže 2021 sa vedľa desiatich víťazov kategórií dostalo cez 100 fotografov. Každý víťaz obdrží od spoločnosti Sony najnovšie digitálne zobrazovacie zariadenie, aby mohol rozvíjať svoje vízie, a bude zároveň stále súťažiť o prestížny titul Fotograf roka v otvorenej kategórii a odmenu 5 000 USD.

Celkový víťaz otvorenej súťaže bude vyhlásený 15. apríla. Víťazné práce a práce, ktoré sa dostaly do užšieho výberu, sa predstavia formou virtuálnej výstavy, ktorá bude k dispozícii na webových stránkach Svetovej fotografickej organizácie od 15. apríla.


Víťazmi desiatich kategórií sa stávajú:

ARCHITEKTÚRA

Klaus Lenzen (Nemecko) získal ocenenie za snímok The Blue Window zachytávajúci schodisko u hotelu Hyatt v Düsseldorfe vedúce k oknu, v ktorom sa odráža pohľad na jasne modrú oblohu. Schody a okno pôsobíia ako by sa vznášaly v priestore a sú zarámované tmavými tieňmi, ktoré zvýrazňujú design a zároveň pridávajú prvok surrealismu.

KREATIVITA

Tamary Kudita (Zimbabwe) za dielo African Victorian, portrét mladej ženy čiernej pleti oblečenej vo viktoriánských šatách, koerá drží tradičné kuchynské potreby Shona. Obraz ukazuje stereotypnú kontextualiáaciu čierneho ženského tela a ponúka  alternatívny vizuálny jazyk, ktorým je prezentovaná mnohostranná africká identita.

KRAJINA

Juan López Ruiz (Španielsko) za prácu Electric Storm on Lavender, dramatická fotografia zachytávajúca moment, kedy blesk zasiahne kvetnúce pole levanduľe s osamelým stromom uprostred, ktorý sa rysuje na temnej večernej oblohe. Vyfotené v provincii Guadalajara, Španielsko

LIFESTYLE             

Mariano Belmar Torrecilla (Španielsko) za fotografiu Dias de playa, mäkko ostrený snímok dvoch žen, ktoré si užívajú rannú prechádzku po pláži v španielskom Alicante.

POHYB

Marijo Maduna (Chorvátsko) za fotografiu Girl Power, čiernobiela fotografia zaznamenávajúca okamžik, keď žena skáče z útesu na ostrove Lokrum poblíž chorvátskeho Dubrovníka, zatiaľ čo jej priatelia sú v strehu a sledujú ju.

PRÍRODNÝ SVET A WILDLIFE

Cristo Pihlamäe (Estónsko) za snímok Little Kiss, zábavný obrázok zajaca, ktorý sa pozerá do poľa s vyplazeným jazykom.

OBJEKT

Kata Zih (Maďarsko) za prácu Memento, ktorá zobrazuje krajčírsku pannu v prázdnej miestnosti. Kľud scény podľa autorky evokuje pocit samoty a vyvoláva spomienky na lockdown.

PORTRÉT

Lyudmila Sabanina (Ruská federácia) za snímok Son, ktorý zobrazuje malé dieťa sediace na stole a pozerajúce sa do vesmíru, stratené v rozjímaní. Fotografia ukazuje ďalšiu stránku detstva, kľud a reflexiu.

STREET PHOTOGRAPHY

F. Dilek Uyar (Turecko) za prácu Disinfection, kinematografický snímok, ktorý dokumentuje zamestnanca útvaru pre zdravie v meste Ankara v ochrannom obleku, ako kráča po nástupišti a rozprašuje dezinfekčný prostriedok.

CESTOVANIE

Khanh Phan (Vietnam) za snímok Drying Fish, fotografiu osamelej ženy obklopenej stovkami plát so sušíacimi sa rybami na rybnom trhu Long Hai v Ba Ria – Vung Tau vo Vietname. Ryby na platách vytvárajú vzor pripomínajúcí veľký kus látky, ktorý žena akoby spriadala dokopy.

Gastón Deleau

Tohtoročnú otvovrenú súťaž hodnotil Gastón Deleau, riaditeľ FOLA v argentinskom Buenos Aires.


Celkoví vítazi otovrenej, profesionálnej a študentskej súťaže a súťaže pre mladých fotografov Sony World Photography Awards 2021 budú vyhláseni 15. apríla 2021 prostrednictvom digitálnych a video platforiem Svetovej fotografickej organizácie. Ďalšie informácie o víťazoch a užšom výbere nájdete na www.worldlphoto.org