Domov Témy Novinky a aktuality Triangle Book: čítanie inak

Triangle Book: čítanie inak

1100
0

Vtipné a netradičné riešenie, ako si uľahčiť a spríjemniť čítanie. Americký golfista na penzii okrem písania kníh a blogu prišiel na zaujímavý zlepšovák na čítanie kníh.

Efektívne riešenia bývajú často jednoduché. Pri pohľade na ne si človek povie, prečo mi to nenapadlo skôr, a práve v ich samozrejmosti spočíva ich sila. Takým riešením je aj tzv. Triangle Book®. Tento life hack pri čítaní kníh reaguje na dva problémy, s ktorými sa čitateľ bežne stretáva. Prvým je nutnosť držať knihu v rukách a zamedziť tak samovoľnému otáčaniu strán, ak je knižná väzba lepená alebo neumožňuje úplné otvorenie knihy, tým druhým zase bolesť krčnej chrbtice pri dlhodobom čítaní.

Kermit Zarley

Kermit Zarley, autor konceptu Triangle Book®, sám s týmito problémami zápasil, čo ho napokon doviedlo k vlastnému patentovanému riešeniu. Vymyslel nový formát knihy, ktorého knižné dosky sa dajú poskladať do tvaru trojuholníka, pripomínajúc stolný kalendár. Vďaka špirálovej väzbe, výsuvnej opierke na strany, horizontálnej orientácii strán a dvojstĺpcovej sadzbe textu je čítanie pohodlné, čomu napomáha aj ideálny sklon plochy na čítanie (60 – 75 stupňov). Knihu nie je nutnú držať v rukách, čo umožňuje čítať popri iných aktivitách. Vzorovými príkladmi využitia Triangle Book® je čítanie obľúbenej poviedky pri raňajkách, receptu pri varení alebo inštrukcií počas vykonávania opravy. Tento formát knihy ocenia aj študenti pri učení sa na zápočty a skúšky, ale aj kreatívci, ktorí môžu očami sledovať postup pri vykonávaní danej techniky, zatiaľ čo sú ich ruky voľné a môžu sa venovať tvorbe. V neposlednom rade Triangle Book® uľahčí čítanie aj tým z nás, ktorí majú zdravotné problémy, či už so zorným poľom, alebo s udržaním knihy v rukách a jemnou motorikou.

Okrem konceptu týkajúceho sa inovatívneho formátu knihy vytvoril Kermit Zarley aj patentovaný stojan na knihy pod názvom Triangle Book Stand. K takémuto stojanu sa následne pripája na tento účel vyrobená kniha v špirálovej väzbe. Výhody pri čítaní sú identické ako pri Triangle Book®.

Pre viac informácií o tomto koncepte, ako aj o možnosti získania licencie na vydávanie kníh v takomto formáte, je možné navštíviť webovú stránku A Triangle Book®.