Domov design And the winner is: Peter Svoboda !

And the winner is: Peter Svoboda !

972
0

Svetová fotografická organizácia (World Photography Organisation) a spoločnosť Sony Slovensko s potešením predstavujú víťaza národnej ceny udeľovanej v rámci súťaže Sony World Photography Awards 2021, ktorým sa za Slovensko stal Peter Svoboda.

Program národných cien je iniciatíva Svetovej fotografickej organizácie a spoločnosti Sony, ktorej cieľom je podporiť komunity fotografov v jednotlivých regiónoch na celom svete. Tento rok sa do tejto iniciatívy zapojilo 53 krajín.  

Do tohto ročníka súťaže Sony World Photography Awards 2021 bolo prihlásených viac ako 330 000 snímok z 220 regiónov, pričom viac ako 165 000 fotografií bolo prihlásených do otvorenej súťaže (z ktorej boli vyberaní víťazi národných cien).

 „Súťaž Sony World Photography Awards je jednou z najprestížnejších súťaží v oblasti fotografie.

Jan Tichý

Veľmi ma teší, že je veľký záujem o fotografovanie a každoročne pribúda počet prihlásených prác do súťaže. Tento ročník bol bohatý na kvalitné snímky a preto sme pri výbere víťaza zohľadňovali najmä originalitu, spracovanie a silný nosný odkaz, ktorý v sebe snímka ukrýva“, uviedol fotograf a ambasádor značky Sony na Slovensku a v Českej republike Jan Tichý, ktorý je tiež členom odbornej komisie za Slovensko v národnej súťaži Sony World Photography Awards 2021.

Peter Svoboda bol anonymne vybraný porotcami vďaka svojej fotografii nazvanej On his own path, s ktorou sa prihlásil do kategórie Landscape v otvorenej súťaži. „Minimalistický zimný obrázok prezentuje grafický vzhľad zachyteného okamihu, zatiaľ čo osamelý bežkár na lyžiach stúpa hore na kopec. Mojím zámerom bolo zdôrazniť symboliku a akúsi paralelu so životom človeka.“

Peter Svoboda sa narodil a žije v nádhernom historickom meste Košice. Od mladosti sa zaujímal o umenie a o jeho rôzne žánre. Študoval na umeleckej škole, kde sa zameriaval na výtvarné umenie. Okrem toho začal objavovať kúzlo tmavej komory a začal fotografovať na BW film a transparent. Jeho práca bola ocenená na mnohých prestížnych medzinárodných súťažiach a vystavovaná po celom svete.

Peter Svoboda k svojmu víťazstvu uviedol: „Som veľmi poctený tým, že som získal ocenenie národnej súťaže Sony World Photography Awards 2021. Pre mňa to znamená veľmi veľa. Je to obrovský úspech v najväčšej a najprestížnejšej súťaži na svete. Ďakujem veľmi pekne!“

Peter Svoboda ako víťaz národnej ceny Slovenska získava digitálnu fotovýbavu od spoločnosti Sony.

Celkoví víťazi študentskej, otvorenej a profesionálnej súťaže a súťaže pre mladých fotografov Sony World Photography Awards 2021 budú vyhlásení 15. apríla 2021 prostredníctvom digitálnych a video platforiem Svetovej fotografickej organizácie. Ďalšie informácie o víťazoch a fotografoch, ktorí sa dostali do užšieho výberu, nájdete na stránkach www.worldlphoto.org 

O SÚŤAŽI SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Celosvetovo uznávaná súťaž Sony World Photography Awards, ktorú organizuje Svetová fotografická spoločnosť (World Photography Organisation), je jednou z najdôležitejších celosvetových udalostí v kalendári fotografov. Táto súťaž, do ktorej je možné sa prihlásiť zadarmo,  tento rok vstupuje už do svojho 14. ročníka. Je celosvetovým hlasom fotografie a prináša  úplne zásadný pohľad na súčasnú fotografiu. Ako pre etablovaných, tak i pre začínajúcich fotografov ponúka táto súťaž prvotriedne možnosti ako môžu svoju prácu zviditeľniť. Súťaž okrem toho udeľuje ocenenia najvplyvnejším umelcom sveta, ktorí s fotografickým médiom pracujú a to vo forme ceny za mimoriadny prínos fotografii. Medzi jej držiteľov sa v uplynulých rokoch zaradili napríklad Martin Parr, William Eggleston, Mary Ellen Mark, Candida Hofer alebo Nadav Kander.

SÚŤAŽNÉ KATEGÓRIE SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Sony World Photography Awards 2021 sa skladá z týchto čiastkových súťaží:

  • Profesionálna súťaž – posudzovaná anonymne na základe súboru diel. Je možné sa prihlásiť do desiatich kategórií, vrátane novej zavedenej kategórie „životné prostredie“. 
  • Otvorená súťaž – sú v nej anonymne posudzované jednotlivé fotografie. Je možné sa prihlásiť do desiatich kategórií. 
  • Súťaž pre mladých fotografov – v tejto súťaži sú anonymne posudzované jednotlivé fotografie, ktoré reagujú na témy, ktoré sú každý mesiac vyhlásené, súťaž je určená fotografom vo veku 12 – 19 rokov.
  • Študentská súťaž– určená akademickým inštitúciám, posudzujú sa súbory diel na zadanú spoločnú tému ‚Invisible Lines‘. Fotografi, ktorí sa umiestnia v širšom výbere, následne predkladajú sériu snímok na druhú zadanú tému.
  • Národné ceny – Všetky snímky prihlásené do otvorenej súťaže sú automaticky zaradené do programu národných a regionálnych cien, ktoré oslavujú miestnych talentovaných fotografov z viac ako 50 krajín a sú posudzované anonymne na základe jednotlivých snímok.

O SVETOVEJ FOTOGRAFICKEJ ORGANIZÁCII (World Photography Organisation)

Organizácia World Photography Organisation je globálnou platformou pre fotografické iniciatívy. Sme aktívni vo viac ako 180 krajinách a našim cieľom je pozdvihnúť úroveň debaty o fotografii tým, že vyzdvihneme najlepšie snímky a fotografov celej planéty. Sme hrdí na to, že na celom svete budujeme trvalé vzťahy s jednotlivými fotografmi, rovnako ako so špičkovými partnermi z fotografického priemyslu. Počas celého roka usporadúvame rad akcií, vrátane Sony World Photography Awards, najväčšej fotografickej súťaže na svete, ďalej  PHOTOFAIRS, medzinárodné umelecké trhy zamerané na fotografovanie. Ďalšie informácie nájdete na www.worldphoto.org.  Sledujte Svetovú fotografickú organizáciu na Instagrame (@worldphotoorg), Twitteri (@WorldPhotoOrg) a LinkedIn/Facebooku (World Photography Organisation). Naše hashtagy sú #sonyworldphotographyawards #swpa.

O SPOLOČNOSTI SONY         

Spoločnosť Sony je zábavná spoločnosť, ktorá stavia na precíznosti a jedinečnosti svojich technológií. Cieľom spoločnosti je prostredníctvom svojich produktov a kreativity prebudiť emócie u samotných spotrebiteľov i firiem a zároveň im dať pocit, že sa produkty stali ich neodmysliteľnou súčasťou a môžu si tak kúsok unikátnosti vychutnať každý deň – od hier a sieťových služieb po hudbu, fotografie, spotrebnú elektroniku a finančné služby. Ďalšie informácie sú k dispozícii na: http://www.sony.net/

DIVÍZIA SONY IMAGING PRODUCTS & SOLUTIONS INC.

Sony Imaging Products & Solutions Inc. je dcérska spoločnosť stopercentne vlastnená spoločnosťou Sony Corporation, ktorá je zodpovedná za zobrazovacie produkty a riešenia, od spotrebných fotoaparátov, cez riešenia pre vysielanie, produkty pre profesionálov, až po zdravotníctvo.