Domov Témy Dodávateľ mesiaca Konica Minolta: Inline chod zabezpečený najvyšším stupňom automatizácie

Konica Minolta: Inline chod zabezpečený najvyšším stupňom automatizácie

1004
0

Technický tím spoločnosti Konica Minolta zrealizoval 14. mája 2020 v živom vysielaní zo svojho brnianskeho showroomu online premiéru nového produkčného hárkového tlačového stroja AccurioPress C1400. Zariadenie tak doplnilo bohatú výbavu tlačových a dokončovacích zariadení predvádzacieho miesta a je pripravené pre návštevníkov.

Záujemcovia o premiéru využili možnosť rýchlej registrácie a online sa pripojilo viac než 100 účastníkov. Moderovania sa zhostil Martin Novotný z Grafie CZ a úvodom predstavil súčasné trendy trhu, kde Konica Minolta patrí medzi lídrov vo svojom odbore, nielen čo sa týka tlače a zušľachťovania, ale i inovácií optických systémov, zlepšovania technológie tlačových hláv, digitalizácie či IT problematiky. Všetky dôležité technické informácie už boli na pleciach Milana Duška, produktového manažéra Konica Minolta Business Solutions Czech, ktorý neskrýval entuziazmus z nového zariadenia.

Tromfne konkurentov?

Sloganom prezentácie by mohlo byť: „Široká škála inline dokončovania, redukcia výrobných nákladov a najvyšší stupeň automatizácie.“ Čo všetko sa za tým ale skrýva? Začnime rýchlosťou, ktorá je pri formáte A4 140 str./min a pri SRA3+ 76 str./min. Na otázku, akú najvyššiu gramáž hárku zariadenie zvládne, Duška odpovedal: „Najvyššia je 450 g, pričom to neovplyvní rýchlosť zariadenia a na svoje si prídu aj zákazníci, ktorí potrebujú potlačiť obalové škatuľky. Dĺžka hárku pri bežnom nastavení stroja je 900 mm, ale zvládne i 1 300 mm. V tomto smere vidím vynikajúce využitie na tlač skladacích bannerov, ktoré je možné potlačiť obojstranne pri jednom prechode strojom.“ Podávanie hárkov zo zásobníka je podtlakové a s jednotkou IQ 501 je zabezpečené vyrovnávanie podávaného hárka. Zásobník s tromi kazetami pojme 4 630 hárkov s možnosťou pripojenia ďalších dvoch. Veľkokapacitné tonery vydržia na tlač 200 000 ks a ich výmena nevyžaduje prerušenia chodu. Fixačná jednotka, ktorej súčasťou je lesklý mód, má na starosti povrchovú úpravu papiera, a to nastavením požadovanej teploty, ktorou sa dosiahne buď matný, alebo lesklý výstup. Samozrejmosťou je i presnosť pri duplexnej tlači a tlačiareň si poradí aj s potlačou obálok a materiálov s rôznou štruktúrou, napríklad imitáciou kože.

Inline chod

Zariadenie je nastavené tak, aby zvládlo inline výrobu od vloženia hárka do podávača cez jeho potlač, lakovanie, bigovanie, stohovanie až po konečný produkt bez dodatočného zásahu operátora. Zaujímavosťou je, že spoločnosť už jeden tento stroj predala, a to zákazníkovi, ktorý sa rozhodol nahradiť ofsetový stroj.

ik