Domov Témy Novinky a aktuality AKTÍVNY PAPIER NIČÍ KORONAVÍRUS. VO SVETE NEMÁ KONKURENCIU

AKTÍVNY PAPIER NIČÍ KORONAVÍRUS. VO SVETE NEMÁ KONKURENCIU

1138
0

Českí experti vyvinuli papier, ktorý likviduje vírusy, baktérie a kvasinky. Výrazný účinok vykazuje aj proti vírusu SARS-CoV-2. Vedci Ústavu chemických procesov AV ČR a odborníci z papierenskej spoločnosti SPM–Security Paper Mill, ktorí ho spoločne vyvinuli, ho preto nazvali anticovid papier.

Papier umožní prácu s bankovkami, ceninami alebo inými dokumentami a ich archiváciu bez rizika prenosu nákazy. Využiť ho bude možné aj v zdravotnictve či ďalších rizikových pracoviskách.

Hygienicky bezpečný papier dokáže zlikvidovať koronavírus SARS-CoV-2 behom 30 minút.

„V plnive papiera sú zafixované nanoštruktúrne komplexy zinku a striebra. Tie vírus, baktérie a kvasinky zneškodnia a zachytia, a to po celú dobu životnosti papiera. Zároveň sa z neho neuvoľňujú a sú úplne bezpečné pri styku s ľudskou pokožkou,

vysvetľuje princíp unikátnej technológie Jiří Sobek z Ústavu chemických procesů AV ČR.

zdroj: SPM

Výhodou týchto komplexov tiež je, že ich je možné fixovať aj na iné materiály, napríklad látky, a teda sa ponúka ich použitie napríklad na rúškach. Vyrábať ho je možné vo veľkom merítku, v stovkách kíl až jednotkách ton. „Pri vývoji novej technológie to bol jeden z naších hlavných cieľov zdôrazňuje Jiří Sobek.

Je to príklad efektívnej spolupráce vedeckej a priemyselnej sféry. Dôležitým poslaním našich výzkumných pracovísk je umožniť českým priemyselným podnikom aplikovať pokročilé materiály a metódy, aby ich produkcia bola konkurencieschopná v globálnom merítku. Medzinárodné štúdie preukazujú, že vírus covid-19 spôsobujúci koronavírusové ochorenie vydrží byť na kartóne aktívny až 24 hodín. Anticovid papier s ním robí pre užívateľa prácu bezpečnou už po prvých desiatich minútách.

Michael Broda MSc, MBA

„Máme testami potvrdené, že po 30 minútách je vírus eliminovaný na 100 %. Zároveň chráni papier aj pred širokým spektrom baktérií, ako je MRSA alebo stafylokok zlatý,“ informuje Michael Broda, riaditeľ spoločnosti SPMSecurity Paper Mill, ktorá sa na vývoji podielala.

Metóda predbiehajúca dobu

Špeciálny papier sa testoval v laboratóríách Ústavu organickej chémie a biochémie AV ČR, kde sa jeho účinnosť proti vírusu spôsobujúcemu ochorenie covid-19 potvrdila. Antibakteriálny účinok papiera proti širokému spektru baktérií a kvasinek preukázali testy urobené na Technickej univerzite v Liberci. Papier vykazuje rovnakú antibakteriálnu a virucidnú účinnosť po celej svojej ploche.

Inovácia produktu spočíva v špeciálne vyvinutom plnive, ktoré je pri výrobe papiera homogénne a pevne zabudované do papierovej hmoty, vysvetľuje Michael Broda.

Doposiaľ známe metódy pri výrobe hygienického papiera spočívajú v tom, že sa papierové vlákna alebo už hotový papier ošetrujú postrekom.

Česká papierenská společnost SPMSecurity Paper Mill začala spoločne s Ústavom chemických procesov AV ČR vývoj papierov s antibakteriálnym účinkom v rámci projektu Technologickej agentúry ČR v roku 2015. Zámerom bolo dodať na trh hygienický papier, ktorý by trvalo bránil množeniu baktérií a prenášaniu infekčných ochorení prostredníctvom papierových bankoviek a cenín. V priebehu minulých piatich rokov pokračoval výzkum ďalej a bol podporený investíciou takmer milión eur.

Ing. Miroslav Punčochář, DSc.

Náš spoločný aplikovaný výzkum umožní papierni vyrábať inovatívne výrobky. Je to príklad efektívnej spolupráce vedeckej a priemyslovej sféry,“ doplňuje riaditeľ Ústavu chemických procesů AV ČR Miroslav Punčochář. „Dôležitým poslaním našich výzkumných pracovísk je umožniť českým priemyselným podnikom aplikovať pokročilé materiály a metódy, aby ich produkcia bola konkurencieschopná v globálnom meradle.“

Využitie nového papiera

Anticovid papier je možné použiť na bežné kancelárske práce aj pre veľkoformátovú tlač. Povrchové spracovanie umožňuje štandartné využitie pre ofsetovú tlač, mechanické písanie, tlač v atramentových aj laserových tlačiarniach, či pre kopírovanie. Povrch papiera neoslňuje, a preto je vhodný na čítanie a písanie a dá sa tiež prefarbovať.

Základné technické vlastnosti papiera:

zdroj: SPM
  • nenatieraný bezdrevý papier
  • farba papiera: šedobiela, krémová, čisto biela
  • plošná hmotnosť papiera: štandartne 80, 90, 95 g/m2, voliteľne 60 – 150 g/m2
  • formát papiera: štandartne A3, A4, A5, A6, voliteľne nekonečná rola/šíska papierenského stroja

Môžu ho využiť pracoviská s vysokým rizikom nákazy vírusmi, uplatní sa v zdravotníctve ako preventívny materiál, ktorý bráni rozvoju nozokomiálnych infekcií. Prednosťou anticovid papiera je, že úplne eliminuje prenos infekčných chorôb spôsobených obzvlášť odolnými baktériami z nemocničného prostredia. Dlhodobé pôsobenie účinnej látky na vírusy typu covid-19 znižuje možnosť nákazy aj ďalšími skupinami vírusov, ktoré sú príčinou chrípkových ochorení.

Efektívne využitie hygienického papiera, ktorý dlhodobo pôsobí proti vírusom a baktériám, naviac znásobuje možnosť ho používať ako záznamové médium, ktoré je možné archivovať. Významne sa uplatní v armáde, bezpečnostných zložkách, verejnej správe, kde je nutné eliminovať akúkoľvek možnosť nákazy v malých týmoch aj v širokom kolektíve. 

Viac informácií:                

Ing. Jiří Sobek, Ph.D.
Ústav chemických procesů AV ČR
sobek@icpf.cas.cz
+420 774 373 187

Michael Broda MSc, MBA
majitel SPMSecurity Paper Mill
michael.broda@deltacapital.cz
+420 602 194 611