V novinách sme už predstavili antibakteriálny lak účinný na báze prirodzených fotokatalytických procesov. Tentoraz sa pozrieme na najnovší produkt spoločnosti Epple Druckfarben AG – lesklý lak Finishfit Microbe Protect 2400, ktorého antibakteriálny účinok je založený na technológii použitia striebra – s odborným názvom nanosilver.

Už starovekí Gréci a Rimania vedeli, že striebro pôsobí ako silne dezinfekčný kov. Mnohé nádoby na uskladnenie boli zo striebra, aby uchovali potraviny a tekutiny čo najdlhšie čerstvé. I staroveká Európa poznala účinok striebra, a aby zabránili prenosu rôznych epidémií, jedávali zo strieborných tanierov so striebornými príbormi, teda tí, čo na to mali. Aj v súčasnosti sa striebro vďaka jeho antibakteriálnemu účinku používa v medicíne ako liečivo alebo ako súčasť rôznych materiálov, napríklad  ochranných rúšok.

„Silver“ nanotechnológia

Spoločnosť Epple Druckfarben AG si na spoluprácu prizvala skúseného vývojára, spoločnosť RAS AG, Regensburg, a podarilo sa jej získať aj peňažné prostriedky zo štátneho financovania výskumov nemeckého spolkového ministerstva. Lak Finishfit Microbe Protect 2400 je výsledkom 18-mesačnej práce všetkých zúčastnených. Podstatou bolo navrhnúť a upraviť striebro tak, aby i v nanoveľkosti spĺňalo požadovanú účinnosť a, samozrejme, dôležitý je správny pomer obsahu striebra. Účinnosť laku bola testovaná podľa ISO 22196 proti bakteriálnym druhom Escherichia coli (E. coli) a Staphylococcus aureus (S. aureus) na tlačenej vzorke a výsledky potvrdili zníženie týchto druhov až o 99,99 %. Správnou koncentráciou  aktívnej zložky striebra bol dosiahnutý trvalý a dlhodobý antibakteriálny účinok.

Produktov bude pribúdať

Podľa vyhlásenia spoločnosti je to len začiatok ich snaženia a v najbližšom čase predstavia celý rad produktov na antibakteriálnej báze. V tejto technológii vidia budúcnosť ochrany zdravia používaním takto ošetrených tlačovín. Po nanesení laku a jeho usušení sa neuvoľňujú žiadne nanočastice striebra, ani ak je lak mechanicky namáhaný. Vďaka tomu je lak bezpečný v súlade s EÚ nariadeniami o biocídnych výrobkoch a spĺňa náročné požiadavky na bezpečnosť a udržateľnosť zdravotnej politiky.

Bežné použitie

Lak predstavuje kľúčový prvok pre ofsetovú tlač. Použitie laku bude významné najmä pri výrobe farmaceutických a potravinárskych obalov, ale i pri tlači časopisov, hracích kariet a iných tlačených výrobkov, ktoré vyžadujú aktívnu ochranu povrchu.

ik

Ty si videl
zatiaľ nič