Domov design Éva Farkas-Czifra: Geek z juhu

Éva Farkas-Czifra: Geek z juhu

2062
0
Eva Farkas-Czifra

Grafická dizajnérka, ilustrátorka a najnovšie aj autorka návrhu prebalu decembrových Novín pre grafický priemysel.

Táto – ako sama o sebe hovorí – zvedavá a kreatívna mysliteľka, po ukončení strednej umeleckej školy, pokračovala na Západomaďarskej univerzite, kde absolvovala štúdium vizuálneho umenia a kultúry. Začínala v Maďarsku ako učiteľka výtvarnej výchovy, aby neskôr prišla do Komárna učiť grafický dizajn.

„Som geek a priateľský knihomoľ, ktorý má rád dúhy, zmrzlinu z čokolády a mäty a romány o Harrym Potterovi. Milujem dlhé prechádzky a hrám aport so svojím hyperaktívnym teriérom Jack Russell, Benji. Merlin, môj domáci zajačik trochu žiarli, ale snažím sa na tohto chlpatého chlapca zapôsobiť svojimi kuchárskymi schopnosťami, pretože sme obaja vegetariáni.“

Popri učení začala pôsobiť ako ilustrátorka a grafička na voľnej nohe v Maďarsku i na Slovensku a napokon na štyri a pol roka zakotvila v kanovits print v Dunajskej Strede, čoby grafická dizajnérka na plný úväzok. Tu sa autorsky podieľala na mnohých dielach, ako sú (pre kanovits print tak typycké) sady svadobných oznámení, vizitky, novoročenky, postery, kalendáre a etikety a iné akcidenčné tlačoviny. Jej rukopis je patrný u mnohých zákaziek.

Eva Farkas-Czifra

Eva je autorkou vzorkovníka, Xerox Iridesse, ktorý v kanovits print vytovrili, aby mohli zákazníkom prezentovať možnosti, ktoré tento výnimočný stroj ponúka. Xerox si ho po veľkom úspechu a ohlase napokon osvojil a dnes je tu vyrábaný okrem vlastných potrieb aj pre samotný Xerox. „Máme súhlas spoločnosti s oficiálnym použitím loga Xerox.“

Xerox Iridesse dokáže tlačiť jedným prechodom CMYK a zároveň ďalšie dve dodatkové / špeciálne farby, ktorými môže byť biela, strieborná, či zlatá. Biela prináša úplne opacitný výsledok – ideálny pri kombinácii s metalickými papiermi, alebo priehľadnými médiami. Pokiaľ je použitá strieborná, alebo zlatá farba, vytvoria v kombinácii s CMYK-om širokú škálu metalických farieb.

„Je dôležité aj poradie týchto farieb, ktoré následne určuje výsledný efekt – ktorá z farieb je v pozadí a ktorá naopak v popredí. Výsledok  je nenapodobniteľný ničím iným. Tento efekt je na prebale použitý aby sme ukázali, aké možnosti táto technológia prináša.“

Dodáva autorka krásneho kalendára kanovits print 2020, ktorý si je ešte stále možné objednať. „Kalendár sme tvorili pomerne dlho, pretože sme zároveň robili testy a skúšky na stroji Xerox Iridesse a Duplo, aby sme našli tú najlepšiu kombináciu digitálnej tlače, laminovania, lakovania a použitia laseru.“

„Veľa skúšame a testujeme, aby sme dosiahli želaný výsledok. Vďaka technológii lakovania na stroji Duplo, ktorým lakujeme – podľa môjho nápadu – ideálne sú digitálne potlačené hárky metalického papiera (biela a CMYK), matne zalaminované.

Lak prinavráti miestam na ktorých je nanesený metalický efekt – grafika sa leskne sa iba tam, kde je lak. Kontrast matnej laminácie a lakovaných lesklých častí, ktoré sú metalické a zároveň vystupujúce z plochy je impozantný. Tento efekt sme použili aj na spomínanom kalendári 2020.“

Eva pokračuje:

„Na prebale chceme demonštrovať obe technológie – ako Xerox Iridesse, tak aj lakovanie DUPLO, preto sme sa rozhodli, že bude v grafike použitá strieborná a zlatá farba na striebornej bude tlač CMYK, aby to bolo lesklé. V pozadí budú tmavé farby, aby sme zvýraznili kontrast s metalickými odtieňmi a na vrch pôjde lak, aby sme získali aj výrazný 3D efekt.“

Ako všetkým autorom pretým, sme aj Eve nechali voľné ruky v tvorbe, keď jediným zadaním / obmedzením boli logá partnerov a jej menovka ?.

Tvorba grafiky pre laika vyzerá veľmi jednoducho, myš sa však kĺže po obrazovke monitora tak rýchlo, že je problém ju sledovať očami.

Ako tvoríš, ako vlastne vznikne grafika?

Zbieram vzorky, všímam si a inšpirujem sa. Mám tu – v malej škatuľke – svoje práce, aj veci, ktoré sa mi páčili. Sú tu ukryté majstrovské diela.

Doma maľujem vodovými farbami, kreslím ručne, tušom, alebo priamo na tablete a následne základ čo som si nakreslila na papier, prenášam do digitálnej podoby v počítači.

Rada kombinujem rôzne tlačové techniky aj s možnosťami lasera, ktorým vieme vytvoriť napríklad efekt see through – jemné výrezy v papieri, cez ktoré je vidieť, ale napriek tomu plocha drží pomerne pevne pokope.

V kanovits print pracujem už štyri a pol roka a práve toto je moja posledná autorská práca – získala som ponuku zo severného Írska, kam nastupujem do e-learning spoločnosti, kde sa budem venovať najmä digitálnej animácii, rozšírenej realite a web grafike.

Ako prišiel COVID, začala som sa doma sama učiť Adobe After Effects a Adobe Aero, filmové a animačné programy, zúčastnila som sa Adobe konferencie a cez LinkedIn si našla tútora, ktorý mi nakoniec sprostredkoval túto pracovnú ponuku.

„Splnila som si svoj sen – robím to čo ma baví. Keby sme mohli ešte cestovať, bolo by to to najlepšie.“

Tu sa nateraz končí naše rozprávanie o geekovi z juhu, ktorým Eva bezpochyby je. Jej chuť učiť sa, rásť a napredovať je inšpiratívna a navyše ukazuje, že táto snaha aj prináša reálne výsledky.

Evi, ďakujeme!