Domov design Spandex: Na dizajn interiérov nájdete všetko

Spandex: Na dizajn interiérov nájdete všetko

1209
0

Pretvoriť interiér nebolo nikdy jednoduchšie. So správnymi pomôckami, materiálmi a know-how sa dajú robiť divy. Tu je prehľad možností lídra trhu.

Dekorácie interiérov z pohľadu digitálnej polygrafie, či reklamnej produkcie, to sú najmä steny, nábytok, podlahy či koberce, ale aj svietidlá a ďalšie dekorácie. Prinášame prehľad materiálov určených na digitálnu veľkoplošnú tlač pre dekorácie stien z portfólia firmy Spandex.

Kľúčovým je nájsť vhodnú kombináciu: stena – materiál – design. Je rozdiel, či lepíme v exteriéri, alebo interiéri, či povrch steny je hladký, alebo štruktúrovaný a akou farbou je natretý. Rovnako zaváži aj výsledná štruktúra – aby korešpondovala s grafikou a vhodne ju dopĺňala, či zvýrazňovala. Vyberať môžeme podľa druhu materiálu – máme na výber fólie, papier, alebo textil. Ďalej je potrebné rozhodnúť, či použiť materiál bez lepidla, alebo s lepidlom – a prípadne akým. A netreba zabúdať  na to, že každá tapeta sa jedného dňa bude musieť zo steny odstrániť. Pri dekorovaní stien máme ešte na výber medzi materiálmi určenými na digitálnu veľkoplošnú tlač a materiálmi, ktoré už svoju farbu a zväčša aj štruktúru majú.

Samolepiace PVC fólie:

Arlon DPF 8000 Ultra Tack – hladká biela, alebo transparentná samolepiaca polymerická fólia so silným lepidlom na ťažko polepiteľné povrchy. Potlačiteľná všetkými technológiami, použiteľná vonku aj vnútri.

Arlon DPF 8200 High Tack – hladká biela fólia na štruktúrované povrchy so špeciálnym nízkoprofilovým kanálikovým lepidlom citlivým na tlak a zníženým zmršťovaním. Ľahká na spracovanie, tlač aj inštaláciu.

Avery Wall Film

Avery Wall Film Series – z tejto rady PVC samolepiacich fólií sú k dispozícii hladké MPI 8621 Wall Film Removable – s odstrániteľným lepidlom a MPI 8626 Wall Fim Hi-Tack s lepidlom permanentným. Štruktúrované fólie sú zastúpené produktmi  MPI 8726 Wall Film Canvas – so štruktúrou plátna a MPI 8726 Wall Film Stone imitujúcou štruktúrovaný povrch omietky. Obe tieto fólie s lepidlom Hi-tack sú potlačiteľné všetkými technológiami a je možné ich lepiť bez potreby špeciálnej úpravy povrchu.

Od výrobcu ORAFOL je možné pre interiéry použiť biele, alebo číre monomerické fólie ORAJET 3628 Wall Art Digital s polyakrylátovým odstrániteľným lepidlom. Sú to mäkčené fólie, ktoré sa dobre prispôsobia podkladu. Táto voľba lepidla je vhodná najmä na krátkodobé reklamné polepy – výstavy, veľtrhy a pod., kde je dôležité, aby povrchy po odlepení ostali neporušené a bez škôd.

Vlastný materiál Spandexu – ImagePerfect medzi PVC samolepiacimi fóliami zastupuje IP2558 MultiGrip – pololesklá fólia so silným permanentným lepidlom použiteľným aj na ťažko polepitelné povrchy ako je polyetylén, polypropylén, polyamid, ABS plast, pozinkovaná oceľ, tehly, alebo betón. Pri štruktúrovanom podklade je možné fóliu teplom zafúkavať a dosiahnuť tak dokonalé kopírovanie podkladu.

Výrobcovia odporúčajú pri samolepiacich materiáloch urobiť pred lepením test priľnavosti a správania sa zvolenej fólie na povrchu. Je to dôležité nielen pre správny výber fólie, ale aj pre kontrolu stavu podkladu a predikcie odstrániteľnosti fólie po dlhšom čase.

Papier:

Papier ako prírodný, výborne potlačiteľný materiál bez škodlivých látok je možné na dekorácie stien použiť vo forme tapiet bez lepidla, ale aj ako samolepiaci. ImagePerfect™ 2411 Canvas Effect Wallpaper je papierová tapeta s podkladom z netkanej textílie. Vďaka tomu, je umývateľná vodou, potlačiteľná solventnými, eko-solventnými, alebo UV atramentmi a pri výmene veľmi ľahko odstrániteľná. Výsledná tlač je odolná voči oderu. Na lepenie sa odporúča použiť lepidlo na ťažké tapety Henkel, resp. Quelyd. Z rovnakej rady, ale so štruktúrou omietky je ImagePerfect™ 2412 Sandblast Effect Wallpaper, ako aj tapeta s žakárovou štruktúrou ImagePerfect™ 2415 Jacquard Effect Wallpaper – tapety, ktoré predstavujú podľa výsledkov testov najvyšší štandard v tapetovom priemysle. Pri lepení pomocou lepidla je možné jednotlivé pásy tapiet na stene posúvať, práca je preto podstatne precíznejšia. Pri detailoch a nadväznosti grafiky je to veľakrát kľúčové.

Zaujímavou možnosťou najmä pre skrátenie doby lepenia až o 50% môže byť tapeta ImagePerfect™ 2420A z netkanej textílie, ktorá je prednatretá lepidlom. Toto sa aktivuje ponorením tapety do vody. Netkaná textília má obrovskú výhodu v tom, že je rozmerovo stála, nedochádza k žiadnym zmenám rozmerov jednotlivých pásov tapiet, ani pri tlači, ani pri lepení. Je tak možné lepiť bez presahov a docieliť úplne homogénnu celistvú plochu. Lepidlo je aktívne, pokiaľ je mokré a tak je možné presné dopasovanie dielov priamo na stene. Rovnako odstraňovanie takýchto tapiet je bezproblémové. Pásy sa pri odlepovaní netrhajú a úspora času je markantná. Tapeta je potlačiteľná všetkými technológiami digitálnej veľkoplošnej tlače.

Textil:

IP 2324

ImagePerfect™ 2324 Wall Textile – samolepiaci poyester. Nepriehľadná, vode odolná textília s permanentným lepidlom je ekologickým riešením, ktoré stenám dodá autentickú štruktúru materiálu a sprostredkuje špičkovú kvalitu tlače. Kontúrovým orezom je možné vyrobiť aj textilné nálepky rôznych tvarov a veľkostí a nimi dotvoriť existujúcu grafiku na stenách. Polyester je rozmerovo stály, lepenie je teda v prípade celých pásov možné robiť bez presahov, „na tupo“.

Spandex má vo svojom portfóliu aj veľké množstvo farebných fólií s rôznymi štruktúrami – o fóliách Cover Styl´sme už písali – a fólie 3M™ DI-NOC™ vám radi predstavíme neskôr.

Design interiérov je zaujímavý segment, ktorý prináša možnost získať pridanú hodnotu nie len pri tlači, ale aj pri samotnej inštalácii. Materiály pribúdajú, vyberať teda je z čoho.

O Spandexe

Spandex je jedným z popredných svetových obchodných dodávateľov pre signmaking a prezentačné systémy. Spoločnosť sa špecializuje na marketing, predaj, distribúciu a podporu signmakingových zariadení a materiálov digitálnych tlačových riešení, ako aj prezentačných a orientačných systémov. Zastupovaním vedúcich svetových značiek pre grafické riešenia, Spandex obsluhuje obrovské množstvo zákazníkov, ktorí sa spoliehajú na širokú škálu riešení od Spandexu, profesionálne poradenstvo a servis, ako aj riešenia na mieru. Pre viac informácií, navštívte prosím www.spandex.com.