Domov Témy Novinky a aktuality Mondi: nový stroj na kraftové papiere v Ružomberku

Mondi: nový stroj na kraftové papiere v Ružomberku

1230
0

11. mája Mondi SCP oznámila úspešné zavŕšenie jednej z najväčších investícií a po dvoch rokoch výstavby, spustila do prevádzky nový papierenský stroj na výrobu kraftových papierov.

Nový stroj na lepenky od spoločnosti Mondi na Slovensku prináša pre zákazníkov ohľaduplných k životnému prostrediu obojstranne výhodné riešenie.

Prináša inovatívnu a udržateľnú kvalitu kartónov vyrobenú na Slovensku z obnoviteľných materiálov. Kraft Top White kombinuje výhody pevnosti, potlačiteľnosti a vzhľadu vrchnej vrstvy bieleho čerstvého vlákna s výhodami spodnej vrstvy z recyklovaného vlákna.

Najmodernejšia technológia zvyšuje pevnosť pri súčasnom znižovaní hmotnosti, čo z Kraft Top White robí presvedčivé riešenie pre rastúci európsky trh s bielymi vrchnými vložkami pre použitie v obaloch pripravených na regály, displejoch v mieste predaja, zásobníkoch, elektronickom obchode, balenie, predmety dlhodobej spotreby a ďalšie prispôsobené aplikácie balenia.

Ružomberská papiereň má centrálnu polohu na rastúcom európskom trhu s kartónovými doskami, a preto môže zákazníkom týchto európskych papierových riešení ponúknuť skrátené dodacie lehoty.

Ročná kapacita spoločnosti Mondi vo výške 300 000 ton Kraft Top White nemá v Európe obdoby. Výroba dvoch druhov Kraft Top White – ProVantage Smartwhite a ProVantage Topwhite. Pri plnej kapacite stroj použije viac ako 200 000 ton papiera na recykláciu ročne (hlavne zo Slovenska), otvorí nové spracovateľské kapacity a podporí obehové hospodárstvo tým, že nechá materiály v obehu a zabráni vzniku odpadu.

Markus Gärtner

Markus Gärtner, výkonný riaditeľ pre vlnité obaly v Mondi:

„Účelom Mondi je prispievať k lepšiemu svetu vytváraním inovatívnych, udržateľných obalových a papierových riešení. Náš nový papierenský stroj na Slovensku nám umožňuje ponúknuť zákazníkom vysokokvalitné nové riešenie do kontajnerov a zároveň ďalej zlepšovať ekologickú stopu nášho ružomberského mlyna. Napriek výzvam pôsobenia počas pandémie, miestny tím vykonal tento komplexný projekt bezpečne a efektívne a sme hrdí na pozitívny vplyv, ktorý bude mať 125 nových stálych pracovných miest na miestnu komunitu.“

O.Králik: Mondi SCP

Nový papierenský stroj je súčasťou rozsiahleho programu modernizácie spoločnosti Mondi v ružomberskej papierni za posledné dva roky vo výške 370 mil. EUR. Plne integrovaná celulózka a papiereň prešla významnými modernizáciami vrátane automatického skladu konečných výrobkov, linky na recyklovaný papier a recyklovaného skladu. Ďalej sa pracovalo na zlepšení čistiarne odpadových vôd. Teraz vyrába bioplyn ako vedľajší produkt, ktorý sa používa v kotloch elektrárne, čo následne obmedzuje použitie fosílnych palív v továrni. Predchádzanie vzniku odpadu, udržiavanie materiálov v obehu a znižovanie vlastných emisií skleníkových plynov v súlade s vedecky podloženými cieľmi sú hlavným zameraním MAP2030, 10-ročného akčného plánu Mondi na udržateľnosť.

Na slávnostnom otvorení minister hospodárstva Richard Sulík investíciu zhodnotil: Najbližších 40 alebo 50 rokov budeme mať vysoko modernú výrobu papierov. Nie kancelárskych, ktorých spotreba klesá, ale obalových, ktorých spotreba rastie,„.

Papierenský stroj PM19:

  • Na modeli PM19 sa vyrábajú dve druhy kartónov Kraft Top White: ProVantage Smartwhite a ProVantage Topwhite
  • Dostupné s certifikáciou FSC® alebo PEFC®, aby uspokojili dopyt po materiáloch zodpovedne pochádzajúcich z výroby
  • Šírka stroja: 5,30 metra
  • Výrobná kapacita: 300 000 ton ročne
  • Spotreba recyklovaného papiera: viac ako 200 000 ton ročne

O Mondi

Mondi je svetový líder v oblasti obalov a papiera a prispieva k lepšiemu svetu vytváraním inovatívnych obalov a papierových riešení, ktoré sú z hľadiska dizajnu udržateľné. Naše podnikanie je integrované do celého hodnotového reťazca – od správy lesov a výroby buničiny, papiera a plastových fólií až po vývoj a výrobu efektívnych riešení priemyselného a spotrebiteľského balenia. Udržateľnosť je stredobodom našej stratégie a je podstatou v našom podnikaní. Vedieme priemysel s našim prístupom zameraným na zákazníka, EcoSolutions, kde kladieme správne otázky, aby sme našli najudržateľnejšie riešenie. V roku 2020 mala spoločnosť Mondi výnosy 6,66 miliardy EUR a základný EBITDA 1,35 miliardy EUR.